IEMT

Integral Eye Movement Therapy

IEMT staat voor Integral Eye Movement Therapy. Het is een methode om snel en blijvende resultaten te creëren bij klachten gerelateerd aan angsten, fobieën en wanneer mensen om niet verklaarbare redenen vaak emotioneel worden in bepaalde situaties.

Het is een methodiek voor verandering van ongewenste intense negatieve gevoelens, emoties en herinneringen.

De methode is een alternatief in situaties van chronische problemen, waar ‘praat-therapieën’ onvoldoende bleken te helpen. Hierbij richt IEMT zich het limbisch systeem (ons gevoelssysteem).

Bij IEMT verminderen of verdwijnen de gevoelsmatige sensaties (emoties) die gekoppeld zijn aan angst, fobie of de ongewenste emoties bij bepaalde situaties. Kenmerkend hierbij is dat de ogen tijdens de therapie worden bewogen. Het doel hiervan is om nieuwe verbindingen in de hersenen te maken, met andere emoties tot gevolg. Tijdens het bewegen van de ogen(volgens een bepaald patroon) wordt aan de cliënt gevraagd te blijven denken aan de herinnering wat hem/haar een naar gevoel geeft.

Bij IEMT wordt niet of nauwelijks gepraat over “het probleem”. Dit blijkt in de praktijk voor de cliënt wel zo prettig. Het resultaat is na afloop dat de herinnering hun emotionele impact hebben verloren en gewoon op de achtergrond verdwijnen